O NAMA

Hrvatski atletski savez osoba s invaliditetom (HASOSI) osnovan je u kolovozu 2006. godine s ciljem promicanja, poticanja i unapređenja atletskog sporta osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj. Naime, instalacijom Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) u Zakon o športu 2006. godine, izjednačavaju se prava sportaša s invaliditetom sa sportašima bez invaliditeta te se kao dio cjelokupne strategije razvoja paraolimpijskog sporta u RH organiziraju i ustrojavaju nacionalni sportski savezi osoba s invaliditetom. Atletski sport osoba s invaliditetom do tada je bio pod ingerencijom tadašnjeg Hrvatskog športskog saveza invalida (HŠSI).

 

Danas Savez broji 15 redovnih članica te 5 pridruženih sa preko 200 registriranih atletičara iz cijele Hrvatske.

 

Naši atletičari iza sebe imaju puno uspješnih nastupa na međunarodnoj sceni, no među najuspješnijima svakako se ubrajaju nastupi na Paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine kada smo osvojili 3 zlatne i 1 srebrnu medalju. Najzaslužniji za taj veličanstven pothvat bili su Antonija Balek koja je zlatnim hicima koplja i kugle oborila i dva svjetska rekorda u spomenutim disciplinama, zatim Darko Kralj u bacanju kugle koji je četiri puta zaredom rušio svjetski rekord te tada najmlađi član reprezentacije Branimir Budetić, osvojivši srebro u bacanju koplja.

 

I nakon Pekinga, našu su atletičari s invaliditetom nastavili postizati vrhunske rezultate na najvažnijim međunarodnim natjecanjima te su na Paraolimpijskim igrama u Londonu 2012. godine osvojili dvije srebrne i dvije brončane medalje. Naši proslavljeni bacači, Darko Kralj i Branimir Budetić, uspjeli su ponovno popeti se na pobjedničko postolje. Darko sa srebrnom medaljom, a Branimir ovoga puta sa brončanom, svaki u svojim disciplinama. Na pobjedničkom postolju povijest su ispisali i skakači u dalj, Zoran Talić sa srebrnim odličjem i Mikela Ristoski sa broncom.

 

Na Paraolimpijskim igrama u Riju 2016. godine osvojene su tri medalje: zlatna je bila Mikela Ristoski u skoku u dalj, Zoran Talić osvojio je srebro također u skoku u dalj, dok je Velimir Šandor osvojio brončanu medalju u bacanju diska. Na 16. ljetnim Paraolimpijskim igrama održanim u Tokiju 2021. godine osvojene su 4 medalje: Velimir Šandor i Ivan Katanušić osvojili su srebrne medalje u bacanju diska, Mikela Ristoski brončanu u skoku u dalj te Deni Černi brončanu u bacanju kugle.