O NAMA

Hrvatski atletski savez osoba s invaliditetom (HASOSI) osnovan je u kolovozu 2006. godine s ciljem promicanja, poticanja i unapređenja atletskog športa osoba s invaliditetom. u Republici Hrvatskoj. Naime, instalacijom Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) u Zakon o športu 2006. godine, izjednačavaju se prava športaša s invaliditetom sa športašima bez invaliditeta te se kao dio cjelokupne strategije razvoja Paraolimpijskog športa u RH organiziraju i ustrojavaju Nacionalni sportski savezi osoba s invaliditetom. Atletski šport osoba s invaliditetom do tada je bio pod ingerencijom tadašnjeg Hrvatskog športskog saveza invalida (HŠSI).

 

Osnivanju Atletskog saveza, ali i prvih atletskih klubova osoba s invaliditetom na području Republike Hrvatske zasigurno najviše doprinosi angažman tadašnjeg izbornika gospodina Branka Omazića koji je sa osobama sa invaliditetom počeo aktivno raditi još 1976. godine.

 

Danas Savez broji 10 redovnih atletskih klubova osoba s invaliditetom te 3 pridružena sa preko 150 registriranih atletičara iz cijele Hrvatske.

 

Naši atletičari iza sebe imaju puno uspješnih nastupa na međunarodnoj sceni, no među najuspješnijima svakako se ubrajaju nastupi na Paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine kada smo osvojili 3 zlatne i 1 srebrnu medalju. Najzaslužniji za taj veličanstven pothvat bili su: Antonija Balek koja je zlatnim hicima koplja i diska oborila i dva svjetska rekorda u spomenutim disciplinama, zatim Darko Kralj u bacanju kugle koji je četiri puta zaredom rušio svjetski rekord te tada najmlađi član reprezentacije Branimir Budetić, osvojivši srebro u bacanju koplja.

I nakon Pekinga, našu su atletičari s invaliditetom nastavili postizati vrhunske rezultate na najvažnijim međunarodnim natjecanjima te su na posljednje održanim Paraolimpijskim igrama u Londonu 2012. godine osvojili dvije srebrne i dvije brončane medalje. Naši proslavljeni bacači, Darko Kralj i Branimir Budetić, uspjeli su ponovno popeti se na pobjedničko postolje. Darko sa srebrnom medaljom, a Branimir ovoga puta sa brončanom, svaki u svojim disciplinama. Na pobjedničkom postolju povijest su ispisali i skakači u dalj, Zoran Talić sa srebrnim odličjem i Mikela Ristoski sa broncom.